Medlemsmøte 1. mars 2016 – helse

Møtet ble denne gang avholdt på Østerås Seniorsenter, i Eiksveien på Østerås. Fremmøte var dessverre begrenset av uvisse årsaker.

Programmet denne gang var viet helse.

Underernæring hos eldre og hvordan forhindre dette ved professor Thomas Bøhmer fulgt av Per Nygaard-Østby med presentasjonen Hvordan beholde kontrollen over egne tenner.

De fremmøtte kunne nyte sin kaffe og en lett kakaeservering under presentasjonene. Stemningen var god og interessen for presentasjonene blandt de fremmøtte var stor.

Presentasjonene ble fulgt opp av en aktiv sprørsmålsrunde som ga mange interessante diskusjoner.

Undernæring rammer de fleste eldre og innbærer alvorlig vekttap (BMI) med muskelsvinn og tap av evnen til fysisk aktivitet. Utviklingen skyldes som regel ensomhet, mangel på apetitt og noen ganger også problemer med å tygge og svelge maten.

30% av eldre som innlegges på sykehus er underernært.

Elderes normale energiinntak bør ligge på 1800 kcal/døgn, mens det vanlige inntaket ligger på 1700 kcal hvilket over tid gir underernæring.

For å unngå denne utviklingen er det viktig at man spiser næringsrik mat, bl.a. drikker helmelk, spiser egg og gulost bl.a.

Tennene og spyttet er kroppens første fordøyelsesorgan. Tennene knuser maten og spyttet innholder enzymer som bidrar til å tilrettelegge for næringsopptaket i tynntarmen. Et redusert tannsett og/eller munntørrhet svekker denne del av fordøyelsesprossessen betraktelig. Det er derfor viktig å forebygge utviklingen av tannsykdommer som hull i tennene (særlig lokalisert til tannhalsområdet hos eldre) og tannløsningssykdom som på sikt medfører tap av tenner. Dette oppnåes ved et effektivt egetrenhold daglig kombinert med daglig fluorskylling om kvelden, samt regelmessig besøk hos tannpleier (2-4 g/år). Tannlegen behøver man ikke besøke mer enn hvert annet år, forutsatt at man ikke har spesielle behov som krever umiddelbar behandling.